Tullager – en leveransguide från PostNord

Tullager används för att förvara varor från utlandet i väntan på förtullning och vidare leverans till slutmottagaren. Här hittar du information om hur ett tullager fungerar och vilken betydelse det har för dig med e-handel eller annan importverksamhet. 

Vad är ett tullager och hur fungerar det?

Ett tullager är ett lager särskilt avsett för varor som inkommit från utlandet men som ännu inte har blivit förtullade. Så länge varorna stannar på lagret behöver varken tull eller importmoms betalas. Detta görs först när varorna lämnar lagret för att levereras till mottagaren. 

Oförtullade varor kan lagras på ett tullager under obegränsad tid. Någon importlicens behövs oftast inte, men det är förstås viktigt att det är varor som är okej att föra in i landet. 

För att en lageranläggning ska få användas som tullager måste den först kontrolleras och godkännas av Tullverket. Vem som helst kan ansöka om tillstånd att ha ett tullager, men vanligast är att de drivs i regi av transport- och logistikföretag som sköter frakt och leverans av importer från utlandet.

Hantering av varor på ett tullager

Förvaring av oförtullade varor på ett tullager innebär vissa begränsningar i hur de får hanteras. Tullverket har tydliga regler för vad man får och inte får göra samt i vilka fall man kan behövas tillstånd för en viss typ av hantering. 

Företag vars importerade varor förvaras på ett tullager påverkas egentligen inte av reglerna för hantering – såvida man själv inte är innehavare av lagret och således ansvarar för det. I annat fall berörs främst den externa part som driver tullagret. 

Reglerna för varuhantering på ett tullager finns specificerade på Tullverkets hemsida.

Får man lagra unionsvaror på ett tullager?

Eftersom leveranser inom EU är undantagna från tull är ett tullager främst avsett för förvaring av icke unionsvaror – det vill säga varor som importeras från länder utanför EU:s frihandelsområde. 

Vid behov är det dock möjligt att få lagra unionsvaror på ett tullager, men då måste man först begära tillstånd hos Tullverket och få det godkänt. Ett sådant tillstånd kräver bland annat att man på ett säkert sätt kan skilja på unionsvaror och icke unionsvaror.

Varför används tullager?

Tullager är en praktisk lösning om du importerar varor som du inte ska använda eller leverera vidare på en gång. Exempelvis kan det vara fördelaktigt om du driver en e-handel till vilken du köper in importvaror som du sedan ska lägga ut till försäljning i din webbshop. Genom att låta varorna förvaras på ett tullager tills dess att du ska leverera dem till kund, slipper du betala importmoms och tullavgifter för dem innan de faktiskt har blivit sålda.

PostNords tullager effektiviserar e-handeln och förkortar leveranstiderna

PostNord har ett godkänt tullager i Sverige med plats för drygt 130 000 försändelser. Vår moderna anläggning och smidiga hantering av varorna hjälper e-handlare att effektivisera sina importflöden och möjliggör snabbare leveranser till kunderna. Vi gör det lika enkelt, bekvämt och säkert att hantera leveranser från utlandet, som att skicka paket inom Sverige. 

Vill du veta mer om hur vårt tullager fungerar eller har du andra frågor som rör import och förtullning av varor från utlandet? Hör av dig till vår kundtjänst så hjälper vi dig.

Vanliga frågor om tullager

Hur länge får varor lagras på ett tullager?

Det finns ingen tidsgräns för hur länge oförtullade varor får lagras på ett tullager.

Vem ansvarar för mina varor på tullagret?

Ansvaret ligger dels på den som äger tillståndet för lagret, dels på den som är deklarant för varorna.

Kan jag överföra varor från ett tullager till ett annat?

Ja, så länge lagringsplatserna omfattas av samma tullagertillstånd. I annat fall måste överföring ske genom transitering eller ett helt nytt tullagerförfarande.

Finns det några varor jag inte kan lagra på ett tullager?

Varor som inte är tillåtna att föras in i landet får inte lagras på ett tullager.