Det du behöver veta om export

Vill du utöka till en ny marknad och funderar på hur det egentligen går till att börja exportera? I den här artikeln går vi igenom vad som är viktigt att känna till och hur du kommer igång.

Vad är export?

Export är när varor förs ut ur ett land för att säljas, till exempel om ett svenskt företag säljer varor till USA. I dagligt tal används begreppet export vid all försäljning till andra länder, men tekniskt sett är export endast handel med länder utanför EU. Det beror på att det råder fri handelinom EU, och därför räknas det inte som export när en vara säljs från ett EU-land till ett annat. Då kallas det istället för in- eller utförsel.

Så börjar du exportera varor utomlands

1. Skaffa EORI-nummer

För att få importera och exportera behöver ditt företag vara registrerat i EU:s register över ekonomiska aktörer och ha ett EORI-nummer. Det ansöker du om på Tullverkets hemsida.

2. Tillstånd som underlättar regelbunden export

Om du tror att ditt företag kommer att exportera regelbundet finns det olika tillstånd som kan underlätta i framtiden. Läs på om ”Registrerad exportör”, ”Tillstånd att utfärda ursprungsintyg” och ”Godkänd plats vid export”.

3. Omfattas varan av några bestämmelser?

Vissa varor omfattas av specifika regler och ibland krävs det tillstånd för att få exportera dem. I Tulltaxan hittar du hänvisningar till de regler som omfattar just den vara du har tänkt att exportera.

4. Undersök vad som gäller i mottagarlandet

Tänk på att mottagarlandet kan ha specifika bestämmelser kring den vara du har tänkt att sälja. Om du har svårt att hitta information kan du höra av dig till svenska handelskammaren i det land du vill exportera till – de brukar ha god koll på vad som gäller.

Hur hittar man kunder utomlands?

Den första kontakten mellan kund och säljare kan upprättas på olika sätt. Tidigare var det vanligt att det säljande företaget försökte etablera sig på plats och därigenom hitta sina kunder. Numera är fysiska butiker inte en förutsättning för att företagen ska få kontakt med nya kunder, tvärtom satsar många stora resurser på sina digitala plattformar eftersom plattformen både kan attrahera nya kunder och samarbetspartners. Om du vill skala upp exporten på ett organiskt sätt är de första stegen att börja kommunicera på andra språk än svenska och erbjuda internationella leveranser. Klicka här för att komma igång.

Börja exportera med PostNord

Letar du efter ett tillförlitligt fraktbolag som kan leverera dina varor till dina kunder utomlands? Genom att bli avtalskund hos Postnord får du tillgång till Portal Business, en portal där du kan göra allt från att boka frakt till att kommunicera med dina kunder. Portal Business ser dessutom till att du fyller i de fraktdokument som krävs för att exporten ska så smidigt som möjligt.

Att skapa ett företagskonto är helt kostnadsfritt, för mer information klicka här.

Vanliga frågor om export

Vad exporteras från Sverige?

Några exempel på varor som exporteras från Sverige är fordon, farmaceutiska produkter och olika typer av maskiner.

Vad betyder utförsel?

Utförsel är det moment då en vara förs från ett land till ett annat.

Vilka länder säljer Sverige mest till?

De länder Sverige säljer mest till är Norge, Tyskland, USA och Danmark.

Krävs tulldeklaration vid export?

Ja, varorna måste klareras i tullen för att få skickas ut ur EU.